Mål din læsehastighed

Instruktion

1. På den næste side finder du en tekst om, hvordan du udvælger respondenter i en undersøgelse. Der er tale om en tekst hentet fra en grundbog i samfundsvidenskabelig metode.

2. I toppen af siden er der et stopur. Vælg først at du vil bruge stopur og derefter tryk på start på uret så snart, du begynder at læse den.

3. Du skal læse teksten, som du normalt vil læse en introducerende tekst i en lærebog. Lav en fast fremadskridende læsning af teksten. Det gælder ikke om at læse teksten så hurtigt som muligt. Omvendt skal du ikke springe tilbage i teksten eller stoppe op for at tænke over det, der står i teksten. Det er ikke vigtigt, at du kan genfortælle alle pointerne i teksten efter din læsning.

4. Stands uret, når du er færdig med at læse teksten

5. Regn nu din læsehastighed ud fra følgende formel:

Din læsehastighed = (1610/det antal sekunder, som det har taget at læse teksten) x 60


Din læsehastighed varierer meget i forhold til
typen af tekst (genre)
formålet du har med at læse teksten
din førviden om emne, genre, sprog og fagterminologi
din koncentration, dagsform og studieteknik

En normal læsehastighed for den type tekst og det formål, som denne test måler, ligger mellem 200 og 400 ord i minuttet.

Hvis du læser teksten så langsomt, at det i sig selv går ud over forståelsen af teksten, kan du med fordel arbejde med nogle af de teknikker, der nævnes i videoerne. Start for eksempel med et læsekort, som beskrevet i videoen om læsehastighed. Det er en simpel metode, som kan hjælpe mange med at få en fast roligt fremadskridende læsehastighed uden alt for mange unødvendige hop tilbage i teksten.

Tilbage til Film-vejledningerFortsæt til testen nu
Tilbage til Filmen